Vrijeme za mene

Ljetni praznici su nekima od nas već pokucali na vrata, neke od nas će imati radno ljeto i malo vremena za odmor. Vrijeme za sebe možda je lakše pronaći u ovom periodu nego tijekom godine. Zato vas želimo nadahnuti da kroz ove ljetne mjesece usvojite zdravu naviku koja se sastoji u odvajanju vremena za sebe. Vjerujem da se i tebi dogodilo da si se našla u vrtlogu obaveza i u jednom trenutku pomislila kako više ne možeš izdržati, kako je ovaj životni tempo prebrz za tebe. Žuriš cijeli dan, nastojiš staviti što više kvačica na svoju listu obaveza.

d7f01044bd53163c2ac0858d20f40baf

U školi smo vlastiti uspjeh mjerili ocjenama u imeniku, a zrelijim godinama uspjeh mjerimo produktivnošću na poslu. Dok radimo stvari koje volimo u nama se javlja osjećaj krivnje zato jer u njima jednostavno uživamo, a nemaju nikakvog konkretnog doprinosa  na naše ocjene ili na stanje bankovnog računa.  U želji da budemo što produktivnije, zaboravimo živjeti život. Toliko nas obuzme životna borba da budemo što produktivnije, uspješnije, bolje na fakultetu/poslu/u obitelji da „izgorimo“ tako brzo, a da nismo ni svjesne toga.  Drugim riječima živi da bi radila, a ne radi da bi živjela. Kao posljedicu toga imamo malo vremena koje možemo posvetiti drugima  i zato se želimo što više družiti sa prijateljicama, obitelji, kolegama…. Ipak, nekad se dogodi da želimo biti same i nemamo baš volje za izlaskom.

Pod „slobodnim vremenom za sebe“   ne misli se na izbjegavanje obaveza, ispunjavanje obećanja da ćemo pomoći drugima i zanemarivanje drugih. Uživanje u vremenu za sebe ne znači biti sama sebi centar svijeta ili sama sebi dovoljna, zaboraviti na obaveze koje imamo i na potrebe ljudi oko nas. Pronaći vrijeme za sebe, znači raditi redovito nešto što nas veseli- čitanje, šetnja, trčanje.

TREBAMO BITI ZDRAVE IZNUTRA KAKO BI BILE ZDRAVE PREMA DRUGIMA

Često mislimo da onima oko nas pružamo više ako vlastite potrebe prilagođavamo drugima Ali događa se upravo suprotno. Što više zanemarujemo vlastite potrebe (misli se na stvarne, iskrene potrebe, a ne nedostatak kave 😉 ), manje se dajemo drugima jer smo iscrpljene i očekujemo od drugih da popune tu prazninu. Darovi koje želimo dati drugima postaju nam teret.  Ako čekaš da se udaš ili da ti karijera dođe do određene točke kako bi živila punim plućima, STANI! Prestani čekati i počni živjeti.  Najbolja stvar koju možeš napraviti za svoje sadašnje i buduće veze je suočiti se s unutarnjim ranama i dopustiti Kristu da ih izliječi, zatim svoju energiju i talente uložiti u mogućnosti koje se upravo sada nalaze ispred tebe.

TIŠINA JE DOBRA

Nemoj izbjegavati vožnju autom s ugašenim radijem, odlazak u šetnju ili praznu klupu u kapelici kako bi bila nasamo sa svojim mislima. Tišina nam nekad unosi nemir jer nam je strana u odnosu na aktivan i bučan svijet u kojem živimo. Prisiljava nas da budemo iskrene prema sebi i prema onome što osjećamo. Ali iskrenost je „ključ“ prema pozitivnoj promjeni i dolazi s podsjetnikom da naše tihe misli čuje netko veći od nas. On nema samo kontrolu nad ishodom, već budi čežnje u našem srcu. To bi nam trebalo donijeti mir.

PONEKAD JE NAJBOLJI PLAN NE IMATI PLAN

Nemaš ništa zapisano u svom rokovniku za večeras? Umjesto da pomahnitalo šalješ poruke prijateljima kako bi ispunila tu prazninu, uzmi vrijeme za sebe i radi nešto što te opušta i što voliš. Pročitaj knjigu, sviraj gitaru, nabavi pribor za crtanje i crtaj ili napiši nekome pismo. Takvi dani će te napuniti za one noći koje ćeš provesti vani u društvu.

JUST DO IT

Uvijek si htjela volontirati ali ne znaš nikoga tko to radi? Želiš se upisati u teretanu, ali nisi još našla vremena za to? Evo savjeta. JUST DO IT. Nitko nam ne garantira slijedeći dan ili čak slijedeći trenutak, i nikad ne znaš koga možeš upoznati npr.na tečaju jezika, možda baš nekoga tko voli sladoled od čokolade poput tebe. Sve to čini s entuzijazmom i strasti. I usred svih tih iskustava naučit ćeš puno o sebi, svojim željama, snagama i slabostima; upoznat ćeš ljude s različitim iskustvima i naučit ćeš kada se trebaš davati, a kada napravit korak unatrag i primati.

Tvoj život ne mora biti u savršenom redu kad ulaziš u vezu, ali odnos koji imaš prema sebi i prema Bogu će ti dozvoliti da nekog voliš u slobodi i spremna za žrtvu. Ovim člankom te želimo potaknuti da uzmeš vrijeme za sebe i da se pri tome ne osjećaš loše niti misliš da si sebična.   Takvom odlukom ništa ne propuštaš niti gubiš, već dobivaš unutarnji mir i zadovoljstvo koji će se odraziti na tvoje odnose s drugima.

Autorica: T.C.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s