STIL SVECA: bl. Pier Giorgio Frassati

Težiti svetosti ne znači izgubiti osjećaj za stil. Pogledaj ova tri zgodna džentlmena u odijelu – je li to Brad Pitt ili George Clooney? Ni jedan od njih! To je bl. Giorgio Frassati!

Pier-Giorgio

Rođen u Torinu 1901., u bogatoj obitelji; majka mu je bila slikarica a otac utjecajan političar, osnivač talijanskih novina La stampa. Kao mladić razvio je duboki duhovni život kojeg se nije sramio dijeliti s prijateljima, te je tako svoje slobodno vrijeme za pješačenje i planinarenje često koristio za vršenje apostolata. Upisao je studij politehnike, želeći postati inženjer rudarstva kao bi mogao služiti Kristu među rudarima. Iako mu je studij bio na prvom mjestu, svoje vrijeme davao je bolesnima i siromašnima. Služenje onima u patnji smatrao je privilegijom. Frassati nije davao dio svog bogatstva drugima, već sebe, u potpunosti. Bio je zaljubljenik u glazbu i umjetnost,  volio je odlaske u muzeje, kazališta, opere.  Aktivno je djelovao u društvenom i političkom životu. Bez znanja roditelja pomagao je siromašnima. Odlazio bi u predgrađe busom, a zatim bi se trčeći vraćao kući da stigne na objed. Umro je malo prije nego li je trebao diplomirati, 4.7.1924, obolio je od dječje paralize kojom se vjerojatno zarazio pomažući bolesnima. Nakon posjeta njegovom grobu, Ivan Pavao II. rekao je: „Želio sam odati priznanje ovom mladiću koji je bio spreman svjedočiti za Krista vlastitim snagama, u našem vremenu. Kada sam i sam bio mladić osjetio sam utjecaj njegovog primjera, a kao student bio sam impresioniran snagom njegova svjedočanstva.“ 1990. papa ga je proglasio čovjekom osam blaženstava.

versol'alto

                                                                        “Prema vrhu”

Donosimo pet odlika autentičnog osobnog stila bl. Frassatija.

  1. Autentičnost

Stil nije ono što nosiš, već ono što jesi! Frassati se nikad nije uklapao u okvire. Ljude je oduševljavao svojim iskrenim osjećajem predanosti prema životnim stvarnostima. Prijateljstva je očuvao organizirajući grupne odlaske na misu i zajedničku molitvu krunice.

  1. Avanturizam

Imati stila znači biti spreman na rizik! Frassati je volio pješačiti, planinariti i skijati. Njegov osobni moto verso l’ alto (prema vrhu), postao je izraz koji je označavao njegovu stalnu predanost kako bi dosegao vrh vječnog života.

  1. Molitva

Dva stupa njegovog molitvenog života bili su Euharistija i bl. Djevica Marija. Dame, koja djevojka se ne divi muškarcu koji voli svoju mamu?!

  1. Radost

Frassati se nikada nije shvaćao preozbiljno. Često se šalio, a prijatelji su ga opisali kao „eksploziju radosti“. Jedna od najpoznatijih izreka ovog mladog blaženika je „Dok god mi vjera daje snagu, uvijek ću biti radostan.“

  1. Služenje

Njegov najveći uzor bio je sam Krist. Frassati je umrlo mlad, s dvadeset i četiri godine. Na dan njegova pogreba ulice su bile pune ljudi koji su šokirali njegove imućne roditelje;nisu znali da je  njihov sin provodio noći brinući se za siročad, te ranjene vojnike.

P.S. Na SDM u Krakowu biti će izložen lijes s tijelom bl. Frassatija, stoga ako se ovih dana spremaš za Poljsku, posjet Pier Giorgiu neka se nađe u tvojim aktivnostima!

 

MOLITVA ZA HRABROST

Nebeski Oče, podari mi hrabrost kako bi mogao težiti najvišim ciljevima, te izbjegavati svaku napast da živim osrednje. Potakni me da težim velikim stvarima, kao što je to činio bl. Pier Giorgio, i da s radošću otvorim svoje srce tvom pozivu na svetost. Oslobodi me straha od neuspjeha. Gospodine, želim biti snažno i zauvijek ujedinjen s Tobom. Podari mi milosti za koje te molim po zagovoru Pier Giorgia i zaslugama našeg Gospodina, Isusa Krista. Amen.

Autorica: Katie Almon

Prijevod: M.J.

Izvor: Radiant

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s