Što zaboravljamo dok se borimo?

Večer je topla,  miris ljeta ulazi kroz prozore moje sobe i u misli mi dolaze sjećanja…Ne o ljetnim danima, već životnim fazama. Pred sobom vidim čovjeka – vidim njegovu nevinost i ovisnost o drugima dok je još dijete, zatim njegovu želju da odraste, vrijeme školovanja i promjena, vrijeme socijalizacije i otkrivanja prijateljstava, vrijeme u kojem se pokušava uklopiti i postati „netko“… Svaka faza čovjekovog života izazovna je i u svakoj čovjek se mijenja. Ono malo dijete iz prve faze kojemu je najveća želja bila da sve može sam pretvorilo se u odraslu djevojku, ženu koja ima neke nove ciljeve, neke nove želje i borbe.

pexels-photo-185933
“Voliš li život? Onda nemoj tratiti vrijeme jer je život sastavljen od vremena.” B.  Franklin

 

Ali nekako mi se čini da unatoč svim našim fazama uvijek zaboravimo na jednu tako bitnu stvar. Živjeti! Možda se sada  boriš sa sobom, s ispitima, brakom, samoćom, poslom, pronalaskom sebe… Različite smo pa su tako i naše borbe različite – niti jedna nije manje vrijedna, manje teška. Borba je dobra jer donosi bolju tebe, donosi promjenu u tvom životu. Mala tajna –  borba nikada ne prestaje. Nakon jedne dolazi druga. Dok se borimo imamo samo jednu želju – da ta borba završi. I kao da ćemo prodisati tek kada dođe njezin kraj. Istina je da će nam biti lakše kada dođemo do nekog cilja, ali to ne znači da ne možemo živjeti dok ona traje. Tajna radosnog i ispunjenog života nije u tvojim pobjedama već u životu dok borba traje. Kako živjeti?

  1. Tišina – iako je oko tebe i u tebi kaos pronađi u danu trenutke tišine. Uzmi bilježnicu, sjajnu ili šarenu, nije bitno, ali neka to bude bilježnica u kojoj ćeš tišinu pretočiti u riječi.
  2. Zahvalnost – dok se borimo težimo samo teškim trenucima i negativiziramo sve oko sebe. Pokušaj u borbi biti zahvalna. Zapiši sve trenutke pojedinog dana za koje možeš biti zahvalna. I pritom ne mislim samo na vodu, hranu, prijateljstva… Zahvalna budi jer nisi odustala kada je bilo teško; jer si se smijala kada si htjela plakati; jer si ustala iz kreveta i otišla na posao iako si se osjećala kao da je borba prevelika i nadilazi tvoje snage.
  3. Oslonac – nikada nemoj u borbi biti sama. Mi žene imamo ideju da uvijek moramo blistati i da nitko ne treba znati za naše teške trenutke. Sama ne možeš do pobjede. Dok svoje borbe dijeliš ponovno rasteš – tvoja otvorenost čini te snažnijom jer si bila dovoljno hrabra s nekim podijeliti svoje slabosti i priznati svoje teškoće.

 Ja ti čestitam na snazi koju si imala u svim dosadašnjim bitkama  i na osobi kojom si postala zahvaljujući njima!

Živi i bori se!

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s