Zašto volimo početke?

Zašto volimo početke, ali ne i ono razdoblje između početka i kraja? Zašto nemamo energije kad početni zanos nestane, kad bilježnice dobiju uši, gumice se zaprljaju i bjelina s početka izgubi svoj sjaj?

Rujan, mjesec svima znan kao novi početak, nova stranica nakon godišnjih odmora, školskih praznika, studentskog ljeta. Na ulicama, u busevima, knjižarama, susrećemo radosna lica školaraca, jer rujan je njihov mjesec. Iako nismo svi voljeli školu, mislim da smo svi voljeli njezin početak, priliku za bolji start nego li prošle godine. Miris novih udžbenika, lijepe bilježnice, olovke koje još nisu istrošene, gumice bez mrlja….Mogla bih tako u nedogled, ali vjerujem da sam probudila tvoja sjećanja. Svakog rujna sama sebi bih obećala: ove godine sve ću napraviti na vrijeme, učit ću od početka. I tako bih radila plan sa savršenim rasporedom zadaća i ispita, govoreći si da se sve može ako se krene u pravo vrijeme. Nema više kasnonoćnih učenja i rješavanja zadaća. Ove godine dobro ću iskoristiti početak. I ti i ja znamo da dolazi ali... Plan se ostvaruje samo ako se primjeni vlastitim djelovanjem. Imam vremena…bila je moj uzrečica koja me ponovno dovodila do kreativnog nereda,  last minute zadaća, ispita i sl. Zašto volimo početke ali ne i ono razdoblje između početka i kraja? Zašto nemamo energije kad početni zanos nestane, kad bilježnice dobiju uši, gumice se zaprljaju i bjelina s početka izgubi svoj sjaj?

Na početku bilo kojeg životnog perioda, imamo najviše snage i najviše motivacije i ako je ne iskoristimo kao odskočnu dasku u pravom trenutku, taj voljeni početak izgubit će svoju moć.

Ima nešto u tom početku koji nas zabavlja samo dok traje sjaj ali ne i kad stvarnost pokaže lice u obliku obaveza, radova, višesatnog sjedenja za stolicom. Sredina u kojoj se vrlo brzo nađemo jednostavno je naša svakodnevica koja nas lako umori i onda opet težimo za nekim drugim početkom – zimskim, proljetnim, ljetnim praznicima. Samo da malo stanemo pa će biti bolje. Ne, neće. Ključ je ponovno u početku kojeg tako volimo ali ne iskorištavamo. Na početku bilo kojeg životnog perioda, imamo najviše snage i najviše motivacije i ako je ne iskoristimo kao odskočnu dasku u pravom trenutku, taj voljeni početak izgubit će svoju moć. Stoga evo ti tajne – voli i dobro iskoristi početak. Iskoristi vrijeme koje ti je dano za rješavanje baš tog zadatka iz matematike iako je počela nova serija,  napiši taj životopis iako imaš vremena za više kava nego li tokom studija, organiziraj zaduženja na poslu iako ti se čini da ćeš imati vremena i idući tjedan. Uzrečicu ja ću to poslije zamijeni s ja ću to sada – jer poslije vrlo brzo postaje sada. Ako pažljivo organiziramo svoje slobodno vrijeme koje nam početak daruje, više ćemo voljeti sredinu – biti ćemo odmorniji, imat ćemo više snage za kraj i nećemo stalno sanjati o novim počecima jer ćemo živjeti ovaj sadašnji!

20170908_115929Mali trik za kraj: uzmi komad papira i na njega napiši naziv tvog novog početka – posao, škola, brak, studij…Ti znaš naslov. Ispod toga navedi razloge zašto je tebi, tvom životu taj početak bitan. Koji su tvoji motivi? Što ti on donosi? Uslikaj sve navedeno i stavi kao pozadinu na svoj mobitel kako bi svakodnevno imala podsjetnik zašto je ovo razdoblje života tebi bitno.

Želim ti sretan i plodonosan početak!

Autorica: M.J.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s